субота, 20. новембар 2021.

И мрднути је мука

Из сна се измигољио оловно тешке главе. Кугла у потиљку, капци се лепе. И мрднути је мука. Обамро је, скоро одузет. И мисли се једва мичу, и осећаји трну.

Који ли је дан? Је ли рано јутро? Или касно поподне, ту негде на рубу предвечерја? Хоће ли на посао, или се са посла већ вратио?

И где је то уопште Јаблан Јаковљевић? У својој соби или се задесио негде другде? Соба и личи и не личи, и јесте и није она у којој обитава. Сто је и онај исти, и неки други. Орман такође. Читав простор се, са свим стварима, некако одвојио, као нешто засебно, непрепознатљиво.

И сам себи је Јаблан Јаковљевић дошао некако чудноват. И јесте и није иста особа на коју је навикао.

Извукао се из кревета, напорног ли подухвата. Добауљао до кухиње. Тишина неиздржива. Безваздушна. Болна. Мукли прасак.

Призива у помоћ радио, ето савезника. Хоћеш врага. Блентаво блебетање. Цијукање и цинциликање, клопарање и котрљање арија. Парају мозак. Нож у леђа. Издаја. Гаси то.

Било је предвечерје. Ето закључка. Ето подлоге. Да покрене свет. Није подлога, него полуга, Јаковљевићу. Велики изум човечанства, Јаковљевићу. Невидљиво агрегатно стање не постоји, Јаковљевићу. А у бестрагији, постоји ли у бестрагији? Где ти је та бестрагија? Шта булазниш, Јаковљевићу? Један, Јаковљевићу. Више бубања, мање филозофирања, Јаковљевићу.

Колико је спавао? Је ли заспао синоћ, или јутрос, или у току поподнева? Је ли, мучила га је нелагода, преспавао нешто веома важно? Је ли пропустио да учини нешто што је неизоставно требало учинити? Не може да ископа. Хајде да видимо. Под бројем један...

Из романа Приказа