Roman Prikaza na dar. Objavljeno platonsko izdanje Besposličara . Na čitalačkom raspolaganju su vam zbirka priča Rastrojstva i Besposličari, štampano izdanje

петак, 24. новембар 2017.

Rastrojstva: razgovor u NB Vuk Karadžić Kragujevac

Narodna biblioteka Vuk Karadžić Kragujevac
Četvrtak, 30. novembar u 18 sati

Dejan Simonović
RASTROJSTVA
(zbirka priča)

Učestvuju:
Igor Perišić i autor

Galerija Biblioteke, Dr Zorana Đinđića 10

"Za razliku od Besposličara, koji su se većma zadržavali na satiričko-apsurdističkoj poetici i prikazivanju, koliko je moguće u odabranom okviru, „objektivne stvarnosti“, šesnaest priča iz zbirke Rastrojstva (2017) uroniće više u subjekte tako pomerenog sveta, u „junake“ koji su sve samo ne pravi subjekti, već više izvesni Ne-Ja likovi, ljudi bez svojstava, ili eliotovski „Šuplji ljudi“ („The Hollow Men“). Moglo bi se reći da je Dejan Simonović, posle prozne reinterpretacije „Puste zemlje“ T. S. Eliota („The Waste Land“ ) u Besposličarima, odlučio da se u pričama iz Rastrojstava spusti u nesubjektivnosti „šupljih“ stanovnika te rastrojene, puste zemlje. Antijunaci ovih pripovesti eksplicitno izražavaju želju za izopštenjem iz sveta u kojem žive."
Igor Perišić

"Zbirka priča Rastrojstva Dejana Simonovića donosi ironično iskošen pogled na položaj pojedinca u našoj današnjoj stvarnosti, u čije mreže odnosa moći se hvata s manjim ili većim razumevanjem onoga što mu se događa, često s ljutnjom, a uvek bez moći da se izvuče, osamostali, da nadvlada. Zaglibljenost malog čoveka (u porodici, u sopstvenom krugu društva, u firmi, u suočenju s emanacijama korporativne i državne moći) Simonović sagledava na kritički pronicljiv, humoran, nezlobivo zločest način, utoliko delotvorniji što ne zatvara oči pred kukavičlukom, lenjošću i defetizmom koji čine breme odgovornosti pojedinca, zapravo utirući put njegovoj potlačenosti."
Ivan Radosavljević