субота, 11. децембар 2021.

Моја књига: Гогољеве приче

МОЈА КЊИГА

10.12.2021.

23,00 - 24,00  ПЕТАК,  Радио Београд 1

ГОГОЉЕВЕ ПРИЧЕ

Гост: Дејан Симоновић

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Снимак емисије на: 

https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2021/12/09/44846689/mojaknjiga1012.mp3


             У вечерашњој емисији саговорник нам је књижевник Дејан Симоновић. Он говори о књизи прича Николаја Васиљевича Гогоља. Са појавом Гогоља на литерарној сцени у Русији престаје период имитирања западне књижевности, а започиње правац који ће критичари касније назвати руским реализамом. Он је на светлост дана извукао ликове одбачених, обичних, несрећних, маргиналних људи, али и афирмисао хумор, гротеску, иронију и фантастику.

            Гогољево дело утицало је на читаву серију врхунских писаца, међу којима су најважнији Достојевски, који је најдоследније наставио са промовисањем малих људи, понижених и увређених, као главних јунака, и Кафка, који је своје приче темељио на апсурдном, гротескном и бизарном.Истичућиутицај Гогољевих дела на писце реализма, Достојевски је наводно рекао: "Сви смо ми изашли из Гогољевог Шињела". Гогољ је утицао на књижевни рад Бранислава Нушића, Милована Глишића, Стевана Сремца...

            Наш саговорник говори о томе шта му Гогољеве приче значе, шта је у њима занимљиво и вредно, и зашто посебну пажњу треба посветити причама''Нос'', Шињел'' и ''Лудакови записи''. Дејан Симоновић каже да је Гогољ је писац језе, јер је је његов хумор увек спојен са страхом и горчином. Он сматра да Гогољев хумор није од оних где се ми грохотом смејемо, и који доноси растерећење, него нас тај хумор растужује, узнемирује нас и тера да се запитамо над својом друштвеном и егзистенцијалном ситуацијом.

   


        Дејан Симоновић je објавио романе:  ''Неодољива драж позива'', ''Кројач из Улма'',  ''Заклон'', ''Приказа'' и ''Беспосличари'', као и збирке прича: ''Растројства'' и ''Безглаво''. У књижевној периодици објављивао је приче и есеје.Аутор је изведених радио драма: ''Освит'', ''Жртва'' и ''Плаћеници''. За драму "Матрози" добио је прву награду на конкурсу Радио Београда за оригиналну радио-драму. Био је уредник у Књижевној речи и Књижевном магазину, као и уредник трибинског програма Српског књижевног друштва у периоду 2013-2018. Тренутно је секретар Српског књижевног друштва.

Након 10. децембра емисија може да се слуша или преузме на:

https://www.rts.rs/page/radio/ci/story/27/radio-beograd-1/4619861/gogoljeve-price.html