четвртак, 22. фебруар 2018.

Neoliberalne laži

Neoliberalizam je eufemizam za laž.
Nema ničeg liberalnog u neoliberalizmu. Neoliberalni poredak je diktatura kapitala nad pojedincima, zajednicima i državama. Ta diktatura je sveobuhvatnija, uspešnija i okrutnija od staromodnih autoritarnih i totalitarnih sistema.

Mega kapital je podjarmio, ne ukinuo ili smanjio državu. Okomio se na njene socijalne ali ne i na njene policijsko-bezbednosne funkcije. Neoliberalizam je socijalnu državu sveo na bezbedonsno-policijski i vojni aparat.
Neoliberalizam je podredio ljudske živote neljudskoj sili.
Neoliberalna moć se prikriva dejstvom navodno bezličnih tržišnih mehanizama ali nema ničeg tržišnog u svetu moćnih, u svetskim okvirima monopolskih ili oligopolskih korporacija, koje svoje interese nameću svima.
Neoliberalizam ne priznaje nijednu vrednost osim prometne. Sve ima svoju cenu i ništa osim cene. Sve vredi samo onoliko po koliko može da se proda.
Taj vrednosni vakuum postaje neizdrživ. Otuda rastuće nasilje, ono je izraz očajanja.
Neoliberalizam je ohladio društva kojima vlada. U emocionalnoj pustinji uspeva samo gnev.
Neoliberalizam je stvorio mnoštvo uskraćenih nasuprot šačici povlaštenih.
Neoliberalizam je uništio javnost. Javnost više nije prostor rasprave o pitanjima od opšteg značaja, već sredstvo ostvarivanja pojedinačnih poslovnih i političkih interesa.
Neoliberalizam je iznutra razorio demokratske institucije, svevši ih na trgovinu povlašćenim interesima. Otuda sve masovniji prezir prema demokratiji, kao prevari, i iznova rođena potreba za vođama.