уторак, 9. мај 2017.

Kome i zašto smeta tribinski program SKD-a?

Nekome, očigledno, smeta tribinski program Srpskog književnog društva.
Neko je odlučio da ga finansijski zadavi.
Na netom objavljenim rezultatima konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi koji se, u 2017. godini, finansiraju iz budžeta grada Beograda, nema Književno-tribinskog programa SKD-a, niti bilo kog drugog programa ovog reprezentatuivnog udruženja.
„Stručne“ komisije su tribinski program SKD-a smatrale nedostojnim finansiranja.

O kvalitetu i značaju ovog programa sudi javnost, ne nadvoje-natroje skrpljenih, u odlukama nepotpisanih komesara.
Audio i video zapisi tribina su svakom stavljeni na uvid, svako može da prosudi. Na ovoj stranici možete naći audio i video linkove, organizovani su po godinama: http://www.skd.rs/index.php/tribine.
Procenite sami bogatstvo, raznovrsnost, značaj tema, kvalitet pristupa i kvalitet učesnika.
A šta je sve i zašta dobilo gradski novac, poneki od tih „programa“ su čiste nebuloze, poneki postoje samo na papiru radi izvlačenja para, takođe prosudite sami, odluka se može naći na: http://www.beograd.rs/images/file/8f685c07c406370731fe1e02b1695407_5268438693.pdf.
Pošto imena članova komisije nisu dostupna javnosti, ne znamo ko su izvršioci ovog tribinocida. Anonimnost je sama po sebi rečita. Samo počinioci nečasnih dela imaju razloga da se kriju.
A možda su imena izvršilaca toliko beznačajna da ih ne vredi ni spominjati. Uvek se nađe onih koji će rado pozajmiti i iznajmiti svoj glas i lik za odluke koje je doneo neko drugi. Uvek ima dovoljno bezličnih lica i dragovoljnih sprovodnika tuđe volje.
Ako imena izvršilaca tribinocida nisu poznata, jasni su inspiratori i nalogodavci. Dovoljno je videti koje su lobističke grupacije pokupile šnjur, pa zakljuičiti ko je tu najuticajniji i odakle vetar duva.

Dejan Simonović
urednik tribinskog programa
Srpskog književnog društva

Beograd, 9. maj 2017.