среда, 18. мај 2016.

Stop uništavanju književne kulture u Srbiji

Sreda, 18.maj u 12 časova
Srpsko književno društvo Francuska 7, Beograd
Stop uništavanju književne kulture u Srbiji
Konferecnija za novinare Govorili: Igor Perišić (predsednik UO SKD), Vasa Pavković (član UO SKD), Vladimir Kecmanović (član UO SKD), Dejan Simonović (urednik tribinskog programa SKD)
Foto: Bojan Vasić

Video:

Evo i saopštenja:


Saopštenje Srpskog književnog društva povodom rezultata konkursa Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje i sufinansiranje projekata u 2016. godini


STOP UNIŠTAVANjU KNjIŽEVNE KULTURE U SRBIJI


Desetog maja tekuće godine, Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je rezultate konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u 2016. godini u oblastima kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva. Smatramo ih poražavajućim i uvredljivim, kao što tako izgleda i čitava konkursna procedura.
Razlozi su sledeći:
1. Za oblast savremenog stvaralaštva, u svim domenima, izdvojeno je ukupno 277.749.000 dinara ili, mizernih, 2,2 miliona evra. Kako je sa 2,2 miliona evra moguće finansirati celokupno savremeno stvaralaštvo, to ministra kulture i činovnike ovog ministarstva očigledno nije uopšte briga.
2. Procedura nedopustivo kasni i u dramatičnom je zaostajanju za kulturnim životom koji, naravno, ne počinje sredinom već početkom kalendarske godine. Konkurs za savremeno stvaralaštvo je raspisan tek 24. februara. Komisije su formirane 25. aprila; procedura je sprovedena na brzinu, a rezultati objavljeni tek 10. maja.
3. Izbor članova komisija je prilično tajnovito sproveden. Nepoznato je na koji način su formirane komisije, niti je kulturna javnost imala prilike da utiče na njihov sastav. Javnost nije imala uvid ni u njihov rad.
4. Rad komisija je – osnovano je zaključiti – nemaran i samovoljan, njihovo odlučivanje je, po svemu sudeći, bilo proizvoljno i bez uvida u traženu i priloženu konkursnu dokumentaciju. Navedimo, kao primer, da je u oblasti savremenog stvaralaštva pristigla 1.691 prijava. Ne postoji ni teoretska mogućnost da su komisije od 24. aprila do 10. maja savesno i ozbiljno proučile sve prijave. To ne bi bilo moguće čak i da su krenule prvog dana i da su svakodnevno radile do poslednjeg.
5. Komisije su poluautonomne i podložne sugestijama ministarstva i uticajima interesnih grupa. Objavljeni rezultati jasno govore o očiglednoj pristrasnosti komisija. Veoma ih je lako dovesti u vezu sa interesnom povezanošću pojedinih njenih članova.
Uzimajući u obzir gore rečeno, zahtevamo sledeće:
1. Da se, odmah po formiranju nove vlade, pristupi rebalansu budžeta kojim bi se znatno uvećala izdvajanja za kulturu. Da se u pripremu budžeta uključi kulturna javnost.
2. Da se raspiše još jedan konkurs na kome bi se za projekte u kulturi uložila dodatna, ovog puta zaista ozbiljna sredstva.
3. Da Ministarstvo kulture i informisanja na svom sajtu objavi zapisnike sa sastanaka komisija za savremeno stvaralaštvo, kao i obrazložene odluke komisija.
4. Da se komisije formiraju na transparentan način, uz učešće kulturne javnosti, a posebno reprezentativnih udruženja. Da sastanci komisija budu tonski snimani i, po potrebi, stavljeni na uvid zainteresovanim stranama.
5. Da se uvede dvostepeni postupak koji podrazumeva pravo žalbe nekom relevantnom telu. Upravni sud svakako nije relevantna ustanova za rešavanje sporova u kulturi.
6. Da dinamika odlučivanja i isplate sredstava prati dinamiku kulturnog života.
7. Da se, izmenama Zakona o kulturi, pređe sa kratkoročnog, jednogodišnjeg, na dugoročno finansiranje projekata u kulturi.
8. Da se, hoćemo to i ovom prilikom da naglasimo, hitno reše problemi samostalnih umetnika.


U Beogradu, 18. maja 2016.
Upravni odbor SKD-a
Igor Perišić, predsednik

Evo i pisma podrške Književne zajednice Borisav Stanković:

Књижевна заједница "Борисав Станковић": Поштоване колеге, поштована господо,

Придружујемо се протесту и мислимо да је било крајње време за овакву реакцију. Можете рачунати на нас и у свим будућим акцијама! Молимо вас да ово обзнаните на конференцији за медије.

Пријатељски поздрави!

За КЗ "Б. Станковић"
Мирослав Цера Михаиловић,
гл. и одг. уредник