среда, 27. април 2016.

Početak političkog kraja

Danas 27.04.2016:
http://www.danas.rs/danasrs/dijalog/pocetak_politickog_kraja_.46.html?news_id=319667
Ni AV, ni njegovo okruženje, nisu sposobni da upravljaju državom niti da bilo šta reše. Vučić svoju poziciju zasniva na čistom blefu, i to ga čini tako histeričnim. Pad je neizbežan i biće strmoglav.
AUTOR: DEJAN SIMONOVIĆ
Ma koliko to, možda, neobično trenutno izgledalo, ovi izbori su početak političkog kraja Aleksandra Vučića. Uprkos besomučnoj kampanji, velikim parama, predizbornoj zloupotrebi svih državnih resursa i funkcija, uprkos otvaranju svega i svačega, zavarivanju u toalete, uprkos medijskom monopolu, uprkos pritiscima, zastrašivanju, potkupljivanju, muljanju i krađi, lista "AV - Srbija se uneređuje" nije ostvarila impresivan rezultat.



Sa 131 mandatom (ako u samom finišu "prebrojavanja" glasova ne bude neke nove podvale, kojom bi se neke liste gurnule ispod cenzusa), AV u parlamentu ima većinu od pet glasova. Pritom deo mandata ne pripada SNS-u već prevrtljivim i lako potkupljivim koalicionim prirepcima koji mogu i da ucenjuju, i da ugroze buduću vladu. Na tu listu je, uostalom, strpano sve i svašta, i ono ideološki i politički nespojivo, u skladu sa politikom bez politike AV-a.

Ni sam SNS nije drugačiji. To nije stranka sa jasnom političkom orijentacijom već konglomerat interesa. Kao takav, SNS je veoma nestabilan, lako ga može razneti sukob nezajažljivih pojedinca i interesnih grupa, otud Vučićeva nervoza. Pretendenti na plen su brojni, apetiti veliki. Mnogi će ostati osujećeni. Uskoro se mogu očekivati veliki lomovi u ovoj na brzinu sklepanoj i veštački naduvanoj "stranci". A po gubitku vlasti će se, ono što se sada zove SNS, raspasti u paramparčad.

Vučić nema odakle da iscedi dodatne glasove, niti može da zadrži ono što je na ovim izborima uspeo da izvaćari. Problemi će se gomilati, živeće se sve teže. Ni AV, ni njegovo okruženje, nisu sposobni da upravljaju državom niti da bilo šta reše. Vučić svoju poziciju zasniva na čistom blefu, i to ga čini tako histeričnim.

Pad je neizbežan i biće strmoglav.

Politička katastrofa AV-a može da usledi već sledeće godine na redovnim predsedničkim i, najverovatnije, novim vanrednim parlamentarnim izborima. SNS nema dobrog kandidata za predsednika, iole ozbiljniji protivkandidat može sa lakoćom da tuče bilo koga iz njihovih redova. Ionako već marginalizovani Nikolić nema nikakve šanse da osvoji još jedan mandat. Ostalima iz AV-ovog gravitacionog polja su šanse još manje.

Gubitak predsedničkih izbora će povući i gubitak parlamenta.

Da li će Vučić opstati na vlasti u 2017. godini, više ne zavisi od njega. AV je odigrao sve svoje adute, iskoristio sve blefove. Više mu ništa ne preostaje. Na potezu je druga, opoziciona strana. Hoće li umeti (i hteti), hoće li imati snage, samopouzdanja i smelosti da iskoristi politički prostor koji se otvara?

- See more at: http://www.danas.rs/danasrs/dijalog/pocetak_politickog_kraja_.46.html?news_id=319667#sthash.EkINlQp5.dpuf