понедељак, 12. октобар 2015.

"Besposličari" – Zašto da se banke izvuku?

ZAŠTO DA SE BANKE IZVUKU?
Besposličari – prvi antibankarski roman
Autor: Dejan Simonović


Književnost ništa i nikoga ne štedi. Zašto bi se banke izvukle?
I neće. Eto, u romanu Besposličari, i banaka, i bankara, i bankarstva. Privedeni su književnoj pravdi. Komički su obrađeni, satirički prikazani tako da nalikuju onome što uistinu jesu, ne reklamnoj obmani koju nam podastiru.

Surovo bezobzirna, cinična, moćna, banka je u ovom romanu nadređena državi. Ima sopstvenu obaveštajnu službu. I svoje sveštenike. Sudstvo drži u šaci a stiče i neposrednu sudsku vlast nad svojim dužnicima. Može da ih potera i na prinudni rad ili da im priredi nešto daleko gore.
U Besposličarima, bankarskih kandži je dopao Nikola Nikodijević, žrtva tranzicionog mlina, jedan iz mnoštva poniženih i uvređenih, satrvenih i samlevenih.
Ostavši bez posla, ostaje i bez prihoda i bez društvenog statusa, ali i bez onog radnog ritma koji mu je određivao i, makar prividno, osmišljavao život.
Zadužen je, a više nema čime da nahrani bankarsku zver. Banka, međutim, ište svoje.
Nikola nije heroj, radije bi da se nagodi nego da strada. Hoće li izbeći sumornu dužničku sudbinu – da postane sopstveni zalog, ona funta mesa kojom će se banka, zatreba li, namiriti?
Ipak, sablažnjava ga želja, da li i volja za otporom? Hoće li se uključiti u antibankarski pokret? Čak stati na njegovo čelo?
Jesmo li na domak antibankarskog ustanka?



Bačen u besposličare, Nikola bi da se ponovo dokopa radnog mesta. Tu su institucije, da mu pomognu, naravno. Zavod za besposličare i Klub poslotražitelja, na primer. Institucije kao institucije, pre će biti da služe sebi nego svojoj navodnoj svrsi. Ali dobro, ne preterujmo, moći će da bira mis Zavoda za besposličare ili da stekne diplomu poslotražitelja desetog ili ko zna kog stepena. Malo li je?
Tu su i oglasi za upražnjena radna mesta. Šta se sve od Nikole traži? Kako da ispuni raznorazne uslove? Hoće li, na primer, uspeti da pretrči sto metara za manje od dvanaest sekundi?
Valja potegnuti i lične veze. Kakvog uticajnog školskog druga, zašto da ne.
Da li je to puna istina o Nikoli Nikodijeviću? Ili bi taj i da vrdne?

U Besposličarima susrećemo organe vlasti kojima je bogata naša lepa zemlja, bez njih se ne može. Tu je predsednik, koji proriče budućnost. Tu je premijer koji, kutlačom, deli utehu. Tu je ministarski savet koji radi u sastavu: ministarka poljoprivrede i pravde, ministar trgovine i telepatije, ministarka zabave i zdravlja, ministar finansija i filantropije, ministarka energetike i entuzijazma, ministar privrede i palačinki, ministarka vojske i vera, ministar policije i prosvete, ministarka saobraćaja i sporta, ministar kulture i kosmologije, ministar mašinogradnje i metabolizma.
Tu su i prilježni narodni poslanici.
Tu je roditeljski brižan Savet ambasadora.
Tu je prestolonaslednik.
Tu su i duhovne vlasti.

I to nije sve. U Besposličarima upoznajemo i Paraskevu Paunović, samostalnog istraživača, koja bi da odigne pokrov sveta.

Sve u svemu, jedan košmaran a komičan svet, gogoljevskog ukusa.

Pogledajte i...

Gde i kako kupiti?




Prikazi
Vesna Trijić: "Mehanički život", prikaz "Besposličara" u Beogradskom književnom časopisu broj 39-41

Intervjui i nastupi:
Intervju Danasu http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/terazije/ministre_je_lakse_podneti_u_knjizi.14.html?news_id=301523
Suđenje „Besposličarima“ http://youtu.be/aG0mXdc7yJM
„Besposličari“ u Gutenbergovom odgovoru https://youtu.be/HDae0pJ76Hs

Web: www.dejansimonovic.blogspot.com
E-mail: oksimoron2012@gmail.com
Mob: 065 201 6822