субота, 4. април 2015.

Podmuklo, kukavički, jadno

Pokušaj Tužilaštva da krivicu za pad helikoptera svali na posadu (bili pijani pa se slupali, nagoveštavaju, nešto izokola ali nedvosmisleno) podmukao je, kukavički, jadan.

Tako će najjeftnije proći, veruju, valjda, u Tužilaštvu – mrtva usta ne govore pa ne mogu ni da objašnjavaju ni da se brane. Živi ministri, naprotiv, su daleko nezgodniji. Pogotovo pošto ih je Broj Jedan već, na svoj glumatajuće-galamdžijski način, uzeo u zaštitu, poručivši da ih ne da. A Broju Jedan se nije zameriti. Ni njemu, ni njegovim (skuto)nošama.
Neko u Tužilaštvu je, izgleda, pomislio da je dovoljno prepreden i da će se ovim olako izvući. I Tužilaštvo i oni koji su izuzeti od svake, pa i ljudske odgovornosti.
Greše. U javnosti će, i u samoj vojsci, ova podlost biti primljena sa zgražanjem.
Ne, najodgovorniji za nesreću nisu bili u helikopteru. Niti su u vojsci. Najodgovornija su upravo ona „civilna lica“ koja se Tužilaštvo, uz krajnje ustezanje, jedva usuđuje da uopšte ovlaš i uopšteno pomene.
Nisam pravnik, ali mi se sva nešto čini da ovo što sada Tužilaštvo radi spada u zakonu protivne postupke. Zove se – pomoć počiniocu po učinjenom (zlo)delu. Ili tako nekako.
(subota, 4. april 2015)

Pogeldati veoma dobru analizu Marka Milanovića "Obmane ministra Gašića"(Peščanik)