недеља, 9. новембар 2014.

Mere štednje

Ono što zovu "merama štednje" nije ništa drugo do eufemizam za razgradnju poslednjih ostataka socijalne države, započetu reganomikom i tačerizmom. Reč je o promeni sistema na globalnom nivou, a sve priče o navodnom ekonomskom rastu, posle bolnih ali nužnih rezova su bacanje prašine u oči. Nikakvog rasta više neće biti. To one koji odlučuju više ne zanima.

Prećutno se ukida sistem ekonomskog rasta zasnovan na masovnoj potrošnji širokih slojeva stanovništva. Spakovano je u arhivu Fordovo načelo da Fordov radnika treba da bude dovoljno plaćen da bi mogao sebi da priušti Fordov automobil, što jeste suština tog sistema koji je funkcionisao čitav vek.
Navodna "ekonomska kriza" je nova, i radikalna, politička preraspodela bogatstva (tokom ove "krize" bez kraja su bogati postali još bogatiji, siromašni još siromašniji, to će biti sve drastičnije).
Naravno, ekonomisti će nastaviti da nas lažu predočavajući navodni "oporavak". To im je u opisu posla. Ekonomija nije nauka već veština zamazivanja očiju.
Političke institucije su blokirane, nijedna vlada, nijedna vladajuća stranka se ne usuđuju da vode drugačiju politiku, ma kakvi im bili programi. Na vlast dolaze i na vlasti opstaju samo podobni.