четвртак, 20. фебруар 2014.

Sezona lova na birače


U punom je jeku sezona lova na birače. Puca se iz svih oružja, sa svih položaja, samo prašti. Revnosni stranački lovci odasvud nasrću na biračku divljač. Ispadaju iz telefonske slušalice. Iskaču iz televizora, ispadaju iz poštanskih sandučića, vrište sa radija, nasrću po novinama, kidišu na internetu. Lupaju na vrata.
Na svakom ćošku su postavili zasede i čuke. Neki su iskopali i jame na prometnijim putevima i prekrili ih kartonima. Vezuju svakog ko u te jame upadne da ga, kada dođe vreme, privedu do biračke kutije, kako dotle ne bi umakao.
Koriste sve vrste vabilica i lagalica. Dele obećanja i šakom i kapom. Tako velikodušne i predusretljive ljude svet još nije video. Daće ti šta god zaželiš, samo ih zaokruži na glasačkom listiću.
Podsećaju te na zasluge kojih se nešto ne sećaš i dobra dela koja nešto i nisi primetio da su počinili.
Siroti, odasvud proganjani birač nema gde glavu da sakrije. I ne diše, iz opreza. I po dahu bi mogli da ga pronađu kako bi mu utuvili u glavu da od njih zavisi njegova lična i porodična sreća, spas naroda, opstanak države. Nudi mu se tako mnogo a od njega se traži tako malo. Jedan kružić tamo gde treba. I ništa više, učinio je svoje.
Mrcvaren svim sredstvima, obrađivan na sve načine, smožden, iscrpljen, nesrećni birač samo čeka da i ovi izbori konačno minu pa da nastupi sezona biračkog lovostaja. U nadi da će dotle nekako sačuvati zdravu pamet, čitave živce i živu glavu.
Čim prebroje plen, zaposednu poslanička, odbornička, ministarska, predsednička i ina mesta, strasni stranački lovci će ionako zaboraviti da je ikada postojao. Do sledećih izbora i sledeće lovne sezone.