четвртак, 25. фебруар 2010.

Zaklon - dvadeset treće poglavlje

23.

Igra ili virus? A zašto ne virus u igri? Ne, ipak igra. Virus se munjevito širi, ali brzo stupaju u dejstvo antivirus programi. Igra je, naprotiv, nezadrživa, ako ubode na pravo mesto. Zabava je moć. Na to nikada nije pomislio ali zabava zaista jeste moć. Zato je toliko i ima. Zabavljaju nas da ni nas držali u pokornosti. Valjalo bi se pozabaviti i zabavljačkom mafijom. Ali mu nedostaje vremena. Ne sme da se rasipa, ako hoće išta da uradi. Neophodno je da se usredsredi na medicinsku mafiju, da bi nešto postigao. Ne zanosi se iluzijama da bi mogao da je uništi. Čak ni da je uzdrma ili joj nanese ozbiljnu štetu, previše je moćna. Ne, tako daleko ne ide. Hoće da bude realan u proceni svojih mogućnosti. Biće od Luke dovoljno da mafiju makar ogrebe. I to je nešto.

Mada, zašto se unapred odreći smelijih ciljeva? Nekad i obična ogrebotina može biti smrtonosna. Ako otrov poricanja uđe u krv. Još ako mu uspe da probudi, privuče mnoštvo onih koji će mafiju potkopavati, grepsti, ujedati, svašta može da bude. Na njemu je da pokrene. A dalje će to narastati samo od sebe. Važno je da sabere svoje snage. Kad započneš sto stvari, nijednu ne dovršavaš, iskusio je to, itekako. Valjda je izvukao neku pouku iz svojih grešaka.
Igra je pravo sredstvo, ubojito oružje. Prilepčiva je. Ima u sebi nečeg od perpetuum mobila, kada je jednom staviš u pokret, nastavalja da se kreće sama od sebe. Treba je dobro osmisliti. Igrač mora da bude uvučen, uhvaćen, pre nego što shvati u čemu je caka. A onda mu postepeno otkrivati istinu. Otkrića bi mogla da budu povezana sa izvršavanjem nekih zadataka. Treba ih provući uz pregršt bodova koje igrač dobija, i saznanje je dobitak, tako da se spoje ponos zbog podviga, zadovoljstvo zbog nagrade i otkriće istina o medicinskoj mafiji. Drugačije bi teško išlo. Ako igraču soliš pamet, biće mu dosadno. Poruka treba da klizne u njega, bez prepreka, neosetno.
Treba mu dobra priča. Trebaju mu zamamni izazovi. Treba mu nešto uzbudljivo, što naizgled nema veze sa onim što hoćeš da utisneš u svest. Odbiće sve što je previše očigledno.
Pročitajte