недеља, 30. октобар 2016.

Zasviraj i za Dilana zadeni

Taman, sa olakšanjem, pomislih "Zasviraj i za Dilana zadeni", kad se naš književni Nobelovac iznebuha obznani izjavom da će doći na dodelu nagrad3 ako bude mogao.
Čovek je svakako dobro ispekao marketinški zanat, tu nema spora. Ume da javnost drži u neizvesnosti. Najpre zagonetnim ćutanjem. A onda nejasnim hoću-neću nagoveštajem. Pokazao je svoj marketišnki dar već promenom krštenog imena u marketinški podobnije.

Čega tu ima lošeg? Ničeg, dokle god govorimo o biznisu. Bob Dilan je, bez sumnje, uspešan biznismen, a njegova imovina je procenjena na 180 miliona dolara (http://www.therichest.com/celebnetworth/celeb/bob-dylan-net-worth/). Lično bih bio zadovoljan i stotim delom te sume. Nije, uostalom, jedini koji je zaradio lepe pare prodajući pobunu. Tržište je takvo, sve guta. Nije važno šta se prodaje, važno je da se prodaje.
Ali, ako govorimo o književnosti, kriterijumi su ipak ili bi trebali biti drugačiji.
Što se književnog Nobela tiče, ako su mogle da ga dobiju književne veličine kakve su, primera radi, Vinston Čerčil i Svetlana Aleksijevič, može da ga dobije svako. To, suštinski, više nema nikakvog značaja.