петак, 3. јул 2015.

Prvi antibankarski roman: konferencija za novinare

Prvi antibankarski roman
Konferencija za novinare
„Besposličari“, prvi antibankarski roman
autor: Dejan Simonović
Utorak 7. jul u 12 časova
Društvo ljubitelja umetnosti “Prozor”, Takovska 48, Beograd (preko puta Botaničke bašte)
Govore: Igor Perišić i autor


Pozivamo poslenike, predstavnike, zastupnike i zavisnike sedme sile na uzbudljivu, jedinstvenu, nikada zabeleženu konferenicju za novinare koja će se, povodom prvog antibankarskog romana „Besposličari“, autor Dejan Simonović, održati u utorak 7. jula u 12 časova, u klubu ljubitelja umetnosti „Prozor“, Takovska 48, Beograd (preko puta Botaničke bašte). Pašće i koktel, primeren besposličarskim prilikama. Biće i novinarskih primeraka knjige.

O antibankarskom impuslu, o svemoći banaka, o konačnom rešenju besposličarskog pitanja, i ostalim motivima i osobenostima ovog romana govoriće Igor Perišić i autor.
Moguće je, iako neizvesno, i učešće članova ministarskog saveta: ministarke poljoprivrede i pravde, ministarke zabave i zdravlja, ministra finansija i filantropije te ministra privrede i palačinki.

Dug zaduži, banci služi.
Budi čovek, plaćaj dovek.
(Besposličari)

Teško je kada čoveka liše posla. Još je gore kada usto dopadne i bankarskih kandži.
I jedno i drugo je snašlo našeg Nikolu Nikodijevića, koji se, siromah, batrga kako zna i ume, noseći se sa silama nemerljivim. Hoće li se izboriti ili pokleknuti? Hoće li potonuti? Hoće li isplivati?
Hoće li Paraskeva Paunović odići pokrov sveta?
Šta je s ministarskim savetom? Šta čini premijer, šta predsednik? Čime se zabavljaju narodni poslanici?
Hoće li ovaj 7. juli označiti početak antibankarskog ustanka?
Onako kako je u „Besposličarima“ pisano:

Gle, sjatile se nepregledne mase bankotlačenog naroda. Odjekuju povici. Njišu se transparenti: „Dužnici svih banaka, ujedinite se! Nemate šta da izgubite osim svojih kamata!“ Ori se pesma iz hiljada i hiljada, desetina, stotina hiljada grla: „Ustajte, odrani na kredu, vi sužnji duga bankarskog, ne dajte jetru da vam jedu, kidajte lanca kamatnog!“
Uzburkalo se, razjarilo moćno dužničko more. Razbesneli su se vetrovi. Zbrisaće bankarske gulikože sa lica napaćene zemlje. Veličanstvenog li prizora. Nepregledne dužničke mase pritisle trgove i ulice. Pločnici se ugibaju, zidovi tresu, nebesa prolamaju. Njišu se transparenti, vijore zastave, presijavaju puške, blješte bajoneti. Sve to diše jednim jedinstvenim a ogromnim dahom, Nikola se popeo na tribinu, podigao ruku, urlik pobune odjekuje sve do meseca, uskomešali se oblaci, uzrujali orlovi, bankari se zaključali u sefove, drhte im i dlake u ušima, premijer se, preobučen u tetkicu, ispeo na vodokotlić ženskog toaleta osnovne škole, predsednik zdimio na planinu, pomešao se s pastirima, tamo ga, ufa se, neće naći. Nikola na urlik odvraća urlikom: „Kreći!“ Masa guta, melje, mrvi sve pred sobom. Padaju policijske postaje, bez podignutog pendreka, bez ispaljenog metka. Čitavi vojni pukovi složno cepaju bankarske ugovore, jedan general zarobio direktore i direktorke najbliže banke pa ih tera da na trgu igraju kankan. Evo ga, sviće dan slobode! Dan bez dugova! Dan bez kamata! Ko ga je stvorio?! On, Nikola!

Ne propustite ovaj istorijski događaj.

Korisni linkovi:
Intervju Danasu http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/terazije/ministre_je_lakse_podneti_u_knjizi.14.html?news_id=301523
Suđenje „Besposličarima“ http://youtu.be/aG0mXdc7yJM
„Besposličari“ u Gutenbergovom odgovoru https://youtu.be/HDae0pJ76Hs

Web: www.dejansimonovic.blogspot.com
E-mail: oksimoron2012@gmail.com
Mob: 065 201 6822

Udruženje ljubitelja umetnosti „Prozor“

Udruženje ljubitelja umetnosti „Prozor“ je osnovano početkom 2011. godine u Beogradu u Takovskoj ulici br. 48 , sa osnovnim ciljem da okuplja ljubitelje umetnosti. Održalo je dvadesetak promocija knjiga, raznih autora, žanrova i izdavača. Bilo je više pesničkih večeri.
Održano je više izložbi slika istaknutih članova ULUS-a i ULUPUDS-a, Dragana Nešića, Miroljuba Filipovića Filimira (posvećeno godišnjici rođena Branka Miljkovića), Srboljuba Kojadinovića (moreplovca i slikara), Bojana Konstantinovića., a u pripremu je izložba Mije Elezovića.
Održana je izložba fotografija Vladimira Jablanova, izložba fotografija podzemnog Beograda projekta Undergrad, čemu je prilog posvetila i emisija Metropolis (RTS 2).
Održavane su tematske muzičke večeri jazz i blues muzike sa Balkan salsa band-om i Jovanom Maljokovićem, nastupali su Beogradski jazz trio i Beti Đorđević, Katarina Kačunković i Milan Komnenić, Kvartet klarineta sa FMU Joropo i...
Održano je desetak filmskih večeri posvećenih kultnim filmovima, kao što su Kazablanka, Rubljov...
O aktivnostima udruženja ljubitelja umetnosti „Prozor“ javnost su, u više navrata, obaveštavali dnevni list Politika, RTS 1 i RTS 2, RTV Studio B, Međunarodni radio Srbija...