петак, 27. март 2015.

Растко Петровић „Дан шести“

Аудио запис: https://youtu.be/XH_uwu-W3iU
Понедељак, 30. март у 20 часова
Српско књижевно друштво, Француска 7, Београд
Албанска голгота у српској књижевности
Растко Петровић „Дан шести“
Говоре:
Данило Шаренац
Дуња Душанић

Уређује и води Дејан Симоновић

После трибине ће бити приказана емисија „Камера уместо пера, Растко Петровић“, у којој ћемо имати прилике да видимо Расткове документарне филмове.
Производња ТВБ 1986, ауторке Радмила Шуљагић и Бранка Богданов, трајање 27:09.
Захваљујемо Програмском архиву ТВ Београд који нам је омогућио приказивање ове емисије.



Разговором о роману Растка Петровића Дан шести, Српско књижевно друштво започиње циклус трибина Албанска голгота у српској књижевности, посвећен књижевној тематизацији повлачења српске војске и цивила преко планина Албаније и Црне Горе 1915. године.
Дан шести остаје као најбоља књига (...) као једини, најаутентичнији текст о нашој Албанији.(...) После Растка, не знам ко би се усудио, из наше генерације, да пише, јер Растко је и песничка визија и документ“ , написао је Душан Матић.  Данас, када нас сто година дели од догађаја који су у њему описани, на Дан шести би се могле применити речи које је сам Растко написао поводом једног другог романа о Првом светском рату, Дневника о Чарнојевићу Милоша Црњанског. Дан шести је, без сумње, „још увек савремена књига“.
Први део романа је објављен у наставцима у београдском часопису Дело, од марта 1955. до јуна 1956. и остао готово незапажен. Дан шести је у целини објављен 1961. године као четврта књига Расткових изабраних дела.

О историјској позадини Дана шестог говориће Данило Шаренац, научни сарадник на Институту за савремену историју и аутор књиге Топ, војник и сећање:  Први светски рат и Србија 1914–2009. О њеном књижевном контексту, говориће Дуња Душанић, асистент на Катедри за општу књижевност Филолошког факултета у Београду. Д. Душанић припрема тезу о Првом светском рату и српској модернистичкој прози.