недеља, 24. јун 2012.

Politkomesari

Nema razloga za bojazan, povoda za brigu. Nisu nestali naši dragi politkomesari. Samo su se preobukli, ko u evropejsku, ko u narodnjačku nošnju. Promenili su rečnik, ali su isključivost i volja za gospodarenjem ostali isti.

Izveštili su se, mora se priznati. Nekada su nepodobne pisce i nepodobna dela naočigled svih gađali blatom. Da ih ocrne. Pokazalo se to pogrešnim. Piscima, na koje bi nasrnuli, donosili su tešku ali slatku slavu, a njihovim delima čitanost i važnost.
Poučeni iskustvom, politkomesari danas radije dave u mraku.
Njihovi zahtevu su protivrečni, ali podjednako neumoljivi. Ima da u korenu satreš srpski nacionalizam, hemegominizam, primitivizam, tradicionalizam, zaostalizam, da prokažeš i prikažeš njegova zverstva i zločinačke sklonosti, i šta sve ne. Ili da srpstvo junački odbraniš od evroatlanstkog, unifikatorskog ekspanzionima.
Inače ti nema opstanka.
Ukoliko se ne prikloniš nekoj od zavađenih strana, nema za tebe mesta na književnoj i javnoj sceni. Skrajnuće te, u najboljem slučaju, ako se, nekim čudom, do nje uopšte provučeš.
Mehanizmi kontrole književnog života, od objavljivanja, preko promocija i kritičkog prosuđivanja (prećutkivanja, presuđivanja), do nagrada, danas su čak delotvorniji i sveobuhvatniji nego u junačko doba samoupravnog socijalizma, kardeljizma, titoizma, idiotizma.
Uz stare asove, stasali su i mladi jurišnici željni vlasti i položaja, žedni krvi. Tuđom krvlju se, uostalom, odvajkada najbrže avanzovalo.
Zatreba li, pustiće ih s lanca. Da kidišu na suprotnu stranu, ali i na one koje nisu uspeli da na tiši način sklone.
Tu su, naravno, i maheri za izvlačenje para. Iz domaćih i stranih kasica-prasica, već kako ko. Od države ili fondova, od koga i gde već stignu. Parice dele među podobnim pristalicama, da cementiraju pozicije. Nisi li njihov, slobodno ti je da crkneš. Pravila se znaju, ko hoće da jede, ima da sluša. I da se upregne tamo gde treba.
Siroma pisac se našao u nebranom grožđu, prikloni li se zahtevima politkomesara, književnog dela vrednog pomena neće ni biti. Ne uradi li evropejski ili narodnjački domaći zadatak, poslaće ga u ćošak, da tamo ispašta. Ili isterati u dvorište. Ukoliko ga uopšte puste u školu.
A eto, poverovao je da će konačno moći da slobodno diše (i još slobodnije piše) kad ono... U stvari, nikada u to nije ni verovao svim srcem nego je više voleo da se pred samim sobom pravi nevešt nego da prizna kako se naših dragih politkomesara neće osloboditi. Nisu nas napustili i nikada neće. Neuništivi su, kao plastika.
Poneki se pisci, krišom od sebe, saobraze. Za nagradu, postaju sve veći dok im delo biva sve manje.