среда, 20. јануар 2010.

Zaklon - šesnaesto poglavlje

„Ja ovo više ne mogu da podnesem. Pošizeću. Pući ću. Znaš li samo šta mi je ta idiotkinja nadrobila? Nabiće mi i šećer i masnoće, a sutra vadim krv. Ne smem ni da mislim na šta će ličiti rezultati. To mi je sve od prokletih stranaka.“
Mladena je povukla stolicu unatrag, izronila iz svoje pregrade od pleksiglasa. Vlatki je još uvek bila pomalo neobična, ovako riđokosa. Nije se još navikla na novi izgled.
Mladena je prišla aparatu za vodu, Vlatka mu se dugo opirala, pre nego što će ga prihvatiti kao zamenu za česmu. Mladena je progutala jednu od svojih tableta, ovog puta je nije ponudila.
Radile su boks do boksa, nekada su bile u istoj kancelariji, pre nego što su prebačene u ovu prostoriju sačinjenu od samih prozirnih kutija. Odlazile su zajedno na pauze, da nešto popiju i pregrizu, ponekad napolju, češće u firminom snek baru, tako se to zvalo otkad se nekom učinilo da menza i kantina pripadaju nekom prošlom vremenu i da nova vremena zahtevaju nove reči. Nove reči su najčešće i bila jedina stvarna novina. Zajedno su, posle posla, odlazile i do autobuske stanice, da svaka sačeka svoj prevoz.
„Nešto nije u redu?“
Šefica je umela da ti se tek tako stvori iza leđa, imala je nečujan hod. Tu i tamo bi prokrstarila prostorijom, da proveri situaciju. Bila je dosta mlađa od obe i jako se trudila da se postavi iznad njih. Nije potekla iz firme. Dovedena je sa strane. Dobila je šefovsko mesto posle još jedne u nizu reorganizacija, stalno su se sprovodile nekakve reorganizacije, ponekad bi se Vlatki činilo da ništa drugo i ne rade nego se stalno reorganizuju, govorkalo se da je neko na tome namlatio silne pare, i nju je intervjuisao tip sa glatkim, gumenim licem, postavljao joj je gomilu pitanja, da se upozna sa njenim radnim zadatkom, predstavio se kao optimizejšn menadžer, bilo joj je smešno, reč menadžer ju je podsećala na menažeriju, i tih menadžera se namnožilo, posle svake reorganizacije ih je bilo sve više, ne možeš da pohvataš ko se čime bavi i zašta je ko nadležan, samo bi još i nju trebalo da proglase menadžerkom, ni direktori više nisu bili direktori nego egzekjutiv.
Pročitajte